Hatalmas, nagyjából az egyéves magyar GDP-vel megegyező méretű szakadék tátong a legnagyobb európai ingatlan piacok finanszírozásában a következő 5 évben. A CBRE ingatlanszakértő cég elemzése alapján az öt legnagyobb európai ingatlanpiacon futó projektekhez a mostani feltételek mellett összesen 176 milliárd eurónyi plusz tőkét kellene valahonnan előteremteni.

Ez az öt ingatlanpiac a német, a francia, a holland, a svéd a spanyol és a brit. A cég szakértői úgy számoltak, hogy megbecsülték a 2019 és 2022 közötti időszakban a projektek finanszírozására felvett hitelek nagyságát. Ezután megnézték, átlagosan mennyivel szigorodtak a hitelfelvételek kritériumai, illetve mekkorát csökkentek az ingatlanprojektek értékei az ingatlanáresések miatt. Ebből adódik ez az összeg, ami azt jelenti, hogy az új feltételek mellett ennyivel kevesebb hitelt kapnak majd ezek a projektek lejáró adósságaik újra finanszírozásához.

Becsléseik szerint az öt országban ingatlanprojektek finanszírozására ebben a 3 éves időszakban összesen 640 milliárd eurónyi hitelt vettek föl az ingatlanfejlesztők társasházak, irodaépületek, bevásárlóközpontok és ipari ingatlanok fejlesztésére. Márpedig ezeket a hiteleket a következő években újra kell majd finanszírozni. A legnagyobb hiányt az irodai szektorban várják, a legnehezebb helyzetben a német piac lehet.

Az adósságok szerkezetét vizsgálva úgy látják, hogy ha maradnának a jelenlegi finanszírozási feltételek és kamatszintek akkor a legnagyobb problémát 2026-ban adódhatnának. Ha azonban beválnak a cég előrejelzései, akkor ennél jobb lehet a helyzet. Úgy becslik ugyanis, az ingatlan piaci áresésnek hamarosan vége és a projektek értéke a közeljövőben ismét emelkedésnek indul ráadásul az Európai Központi Bank sem fogja az örökkévalóságig a mostani szinteken tartani a kamatokat hanem a jelenlegi várakozások szerint már a belátható jövőben csökkenteni fog. Ráadásul az ingatlanfejlesztők legalábbis a modell szerint jelentősebb összegű alárendelt tőkéhez is juthatnak azonban még ezzel is mintegy hetvenkét milliárd eurónyi luk tátong a rendszeren a kritikus öt évben.

Ebben az időszakban fel kell készülni arra hogy nagyon sok ingatlan projekt esetében lesz szükség a hitelfeltételek komoly újratárgyalására illetve hitel elengedésre.

Azt, hogy az ingatlanpiacon vannak olyan szereplők, akik komoly problémákkal küzdenek jól mutatja az osztrák Signa Holding kálváriája. Csak ez a fejlesztő cég mintegy 10 milliárd euróval növelheti a problémás hitelek állományát Európában. Erről bővebben itt olvashat.