A volt kommunista Baloldali Párttal az utolsó pillanatban kötött alku biztosította, hogy a törvényhozók többsége elfogadta a szociáldemokrata vezető, Magdalena Anderssont a parlamenti bizalmi szavazáson. Ő lesz az első női kormányfő az országban 100 évvel azután, hogy az egyenlőségről ismert országban a nők először gyakorolhatták teljes körű választójogukat - írja a Bloomberg.

Andersson, aki 2014 óta pénzügyminiszter volt, még mindig egy sok párti, erősen megosztott törvényhozással kell kormányozzon, miután az északi ország politikai térképét az elmúlt évtizedben előretörő szélsőjobboldali Svéd Demokraták rajzolták újra. Kormánya csak a mandátumok mintegy harmadát szerezte meg, és a szerdai nap folyamán a jövő évre vonatkozó költségvetési tervezete egy ellenzéki törvényjavaslat miatt várhatóan elbukik majd.

A költségvetési szavazás azt mutatja, hogy az a fajta alkudozás, amely Andersson elődjét, Stefan Löfvent hatalomra juttatta, talán már a múlté. Míg Löfven a 2018-as eredménytelen választások után úgy tudott kormányt alakítani, hogy együttműködött hagyományos ellenfeleivel, addig Andersson esetében hasonló megoldás távolinak tűnik, mivel a jobbközép pártok visszaléptek a támogatásától, miközben a baloldal szociáldemokrata programot tűzött a zászlajára.  

Svédországban a következő parlamenti választásokat jövő szeptemberben tartják, és a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nincs egyértelmű győztes.