Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Moszkvában tartott nemzetközi Gajdar gazdasági fórumon kiállt a jegybank liberális monetáris politikájának folytatása mellett. Hangsúlyozta, hogy ragaszkodnak a rubel konvertibilitásának megőrzéséhez.

Mint mondta, igaz, sok mindent tehetnének a nemzeti valuta védelmére: befagyaszthatnák az árfolyamát, ezzel helyreállítva a valuták feketepiacát, az importőröknek a külföldi valutát az állam oszthatná szét hivatalnokok önkényes döntése vagy baráti kapcsolatai alapján - ez azonban a piac módszeres megsemmisítését jelentené.

Elismerte, hogy a rubel nehéz helyzetben van, de mint mondta, elegendő eszköz áll rendelkezésükre árfolyamának stabilizálására. Oroszország nem izolálja magát a világtól és nem tér vissza a mozgósításos típusú gazdasági modellhez - idézte a TASZSZ.

Elegendő tartalékunk van, ami garantálja az államadósság törlesztését és lehetővé teszi, hogy segítsünk a vállalatoknak külföldi adósságaik visszafizetésében - mondta. Medvegyev szerint Oroszország tartalékai ahhoz is elegendőek, hogy gazdasága alkalmazkodjon az alacsony energiahordozó-árak teremtette új körülményekhez, és megteremtse a feltételeket a stabil és egészséges gazdasági növekedéshez.