Miközben az orosz jegybank tartja magát a putyini irányvonalhoz, és nem pazarolja tartalékát a rubel védelmére, ez láthatólag nem vonatkozik a pénzügyminisztériumra: miután a nemzeti valuta a ma reggeli kereskedésben 1,6 százalékkal alacsonyabban nyitott, és további 0,9 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben, Anton Sziluanov pénzügyminiszter bejelentette: a rendelkezésükre álló tartalékalapból 7,6 milliárd dollárt váltanak át mintegy 500 milliárd rubelre.

Az akciót a központi bank fokozatosan hajtja végre. Ez jó üzletnek ígérkezik, ha a rubelt bankbetétekben helyezik el, mivel a rubelt olcsón veszik és magas kamatra tudják elhelyezni - írta a TASZSZ. Az eredetileg az olaj- és gázexportáló vállalatok extra profitját lefölöző két alap egyike a tartalékalap, amelyet a törvény értelmében - bár eredetileg a szociális kiadások vésztartalékának szánták - fordíthatnak a költségvetés támogatására.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Brent olaj hordónkénti ára szerdán 46,15 dollárra süllyedt, elmondta: ha az idei ár 50 dollár körül alakul, az 3000 milliárd rubeles bevételkiesést jelentene a költségvetésnek, a kiadások csökkentését igényelve - a védelmiek kivételével. Ennek ellenére a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a költségvetési hiány idén 2-3 százalék között marad.