Franciaországban ritkán látott ütemben terjed a rendkívül fertőző vírus okozta járvány, amely feltehetően a vadon élő vándormadarak révén került az országba. A kényszervágások száma azután tetőzött, hogy a vírus elérte a legnagyobb baromfitenyésztő vidékeket.

Április 8-ig 1230 gócot regisztráltak az ország baromfitelepein, amióta az elsőt november 26-án azonosították - olvasható a tárca egyik weblapján. Ez nyolcnaponta 10 százalékos növekedést jelent - írja az MTI Eco.

A rendkívül agresszív és virulens H5N1 vírus gyorsan terjedt Európában az elmúlt hónapokban, több országban - például Olaszországban - tömeges kényszervágásokat hajtottak végre. A madárinfluenza terjedése aggodalmat váltott ki az ágazatban és a kormányok körében, mivel súlyos pusztulást idézhet elő az állományban, kereskedelmi korlátozásokat vezethetnek be miatta, és a vírus akár emberre is átterjedhet.

A madárinfluenza többnyire fertőzött vadmadarak ürülékével terjed. A fertőzött szárnyasból készített termékek fogyasztása révén az ember nem fertőződik meg, előfordul azonban, hogy a fertőzött baromfival érintkezve elkapja a betegséget.