Mark Serwotka, a Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatások Szakszervezetének főtitkára azt mondta: elég groteszk helyzet, hogy minden ötödik köztisztviselő megélhetési gondokkal küzd, közben Liz Truss, aki megvonta a tisztviselők juttatásait, felvehet egy ekkora összeget a csúfos teljesítménye után.

Truss a közteher-költségkedvezmény keretében igényelheti a támogatást, amit az akkori kabinettitkár, Sir Robin Butler vezetett be Margaret Thatcher lemondását követően.

A kormány iránymutatása kimondja, hogy a juttatást a közéletben még mindig aktív volt miniszterelnökök támogatására vezették be - olvasható a portálon.

45 nap

Truss csütörtökön jelentette be lemondását miután egészen pontosan 45 nap telt el azóta, hogy átvette a stafétabotot elődjétől Boris Johnsontól. Ezzel ő legrövidebb ideig szolgáló kormányfője az országnak, a második helyre szorította George Canningot, aki 1827-ben 119 nappal hivatalba lépése után kényszerült lemondásra.

A nagy lejtmenet egy hónappal ezelőtt, szeptember 23-án kezdődött, amikor az azóta lemondott Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter nyilvánosságra hozta jelentős adócsökkentéseket tartalmazó javaslatát, "kis költségvetését". Az ebben szereplő adócsökkentéseket a piacok, a szakértők, köztük az IMF eltúlzottnak ítélte, így lejtőre került a font.

A kormánypárt politikusai dühösen reagáltak a javaslatra, ami a napokban odáig fajult, hogy a tory képviselőcsoport távozásra szólította fel miniszterelnökét.

Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Keir Starmer természetesen előrehozott választások kiírását követeli. Kisvártatva csatlakozott a Munkáspárthoz a Skót Nemzeti Párt és a Liberális Demokraták.