Magyarország és Lengyelország joggal ellenáll az EU-s migrációs egyezménynek, amely az összeomlás szélére került. Ez egyértelmű az európai nagyvárosokban történt terrorcselekmények, az uralhatatlan tüntetéssorozat és az újra fellángolt migránsvita idején – jelentette ki Ralph Schöllhammer, a bécsi Webster Egyetem politológusa az ExxpressTV pénteki adásában

Mint mondta, mostanra valószínűleg a magyarok, a lengyelek és más kelet-európai tagállamok nyernek, mert mindenki számára látható, hogy míg a nyugati nagyvárosokban hatalmas, terrort dicsőítő tüntetések zajlanak, addig a kontinens keleti felén a radikális akciók feltűnően elmaradnak, és nincs közvetlen fenyegetettség. 

Egyre nő az importált antiszemitizmus

Schöllhammer felidézte: a migrációs paktummal Brüsszel a mostanra elbukott bevándorlási politikáját akarta ráerőltetni a kelet-európai tagállamokra. A kvótáknak meg kellett volna határozniuk, hány migránst kell befogadni Magyarországon, Lengyelországban és más országokban, ahol azonban ezt rendíthetetlenül visszautasítják – szavai szerint

ezek a tagállamok posztmodern nyugati szomszédaikkal ellentétben féltékenyen őrzik a nemzeti és kulturális identitásukat.

A nyugati elitek szerint viszont ez csak a múlt idők „reakciós nacionalizmusa”, most azonban minden irányból ennek ellenkezőjét mutatják az elmúlt két hét eseményei – fogalmazott a szakértő. Hozzáfűzte, hogy óriási ellentmondás, miszerint az EU a holokausztot történelmének alapító eseményeként írja le, közben pedig egyre növekszik az importált antiszemitizmus, amely barbár terrorcselekményeket idéz elő Európa utcáin: Berlinben, Párizsban és még Brüsszelben is. 

Az osztrákok is csalódottak, de nálunk biztonság van

Magyarországon biztonságban érezheti magát egy zsidó, viselheti úgy a kippát, hogy az nem tekinthető nyilvános visszaélésre való felhívásnak. Brüsszel közben megnyitotta határait az elköteleződésre kész szélsőségesek előtt, amire Varsó és Budapest is rámutatott – jegyezte meg.

Emiatt a politológus szerint az EU-t nem tudják komolyan venni már az osztrák fővárosban sem, ahol ugyancsak egymást érik a Hamász-párti tüntetések, amelyeket hiába tiltottak be, a rendőrség nem tud úrrá lenni a lázadozó bevándorlók tömegein. 

Például szombatra is meghirdették az eddigi legnagyobb felvonulást az EU székháza és az Amerikai Nagykövetség elé, amelyre az Ausztria által hivatalosan is antiszemitának minősített, „Palesztin Szolidaritás” elnevezésű platform eddig több, mint ezer embert toborzott. Sajtóértesülések szerint a bécsiek aggódnak, hogy az izraeli támadás utáni napon a Szent István-székesegyház előtt tartott, erőszakos tüntetésnél fenyegetőbb fellépésre készülnek az iszlamisták. 

Eközben a kormány pénteken válságtanácskozást hívott össze Bécsben, hogy megvitassák a Hamász-Izrael konfliktust, illetve annak ausztriai biztonságra gyakorolt ​​hatását – közölte az Euractiv.

 

 

 

Graz: pusztítást hirdetett egy tinédzser

A stájerországi tartomány fővárosa, Graz elpusztítására és az osztrákok elleni erőszakra szólított fel egy 14 éves szír bevándorló a TikTok-on közzétett videójában, amelyben a Hamász iránti rajongását hangoztatta. Az Ausztria második legnépesebb városában 2015 óta élő iszlamista ellen – a közzétett felvétel alapján – nyomozást indítottak az Állami Alkotmányvédelmi és Terrorizmus Elleni Hivatal stájer állambiztonsági tisztjei, akik rövid időn belül előállították a gyűlölködő posztolót. A kihallgatása során azonban a szír fiatalember egy vele egyidős barátját vádolta meg azzal, hogy a fiókjából ő tette közzé a videót, ám mivel a másik érintett alibit igazolt, a felbujtót bűncselekményre való bátorítás miatt feljelentették, ugyanakkor egyelőre nem azonosítottak részéről célzott támadási tervet. Mint megírtuk, szerdán 4-es, azaz narancssárga fokozatra emelték a terrorriasztást Ausztriában, amelynek kapcsán a stájerországi iskolákban is elharapózott gyűlölet visszaszorítása érdekében egy átfogó intézkedéscsomag kidolgozását tervezik a tartományban, hogy a pedagógusok azonnal jelenteni tudják a hatóságoknak azokat a radikalizálódott fiatalokat, akik gyanússá válnak.

Kudarcot vall a trójai faló

Az osztrák tévéműsorban nyilatkozó egyetemi professzor, Schöllhammer szerint még ugyan nem látszik teljesen, de az elmúlt napok megváltoztatták az erkölcsi álláspontot a migrációs vitában. Németország, Ausztria, Belgium, Svédország vagy Franciaország már nem állíthatja, hogy jobb bevándorlási politikájuk van, mint például Lengyelországnak vagy Magyarországnak. 

A migrációs paktum, amelyhez az EU minden tagállam részvételét szeretné elérni, trójai falónak bizonyul a kudarcba fulladt, nyugati migrációs politika keleti végrehajtásához. Kudarcot fog vallani – emelte ki. 

Mint sorolta, Brüsszelben egy tunéziai származású, többszörösen elutasított menedékkérő lőtt le két ártatlan, svéd turistát, Párizsban egy csecsen iszlamista bevándorló késelt halálra egy gimnáziumi tanárt, és folyamatosak a bombariadók. Szerinte ezek az esetek ismét megmutatták, mennyire elhibázott az EU bevándorlási politikája, főként, hogy mindkét támadót már ismerték a hatóságok.

Körtáncot járt, mire Brüsszelbe ért a merénylő

Ennek kapcsán egy másik cikkben azt írták, hogy a két svéd futballszurkolót hétfőn meggyilkoló, tunéziai terrorista összesen négy EU-tagállamban kért menedékjogot, mire Brüsszelben kötött ki, de háromból eleve kiutasították. Elsőként 2011-ben folyamodott menedékjogért Norvégiában, ám az elutasítás után nem távozott haza, hanem Skandináviában maradt. 

Egy évvel később Svédországban próbálkozott, de ott is kudarcot vallott, viszont észrevétlenül utazgathatott tovább. Ezt követően Olaszországban kérelmezte a befogadást, ahol ugyancsak lukra futott. Így kötött ki végül a belgiumi Brüsszelben, ahol a hét elején megrendezett, Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező napján vált gyilkossá. A merényletet a dzsihadista Iszlám Állam terrorszervezet a nevére vette. Belgium igazságügyi minisztere, Vincent Van Quickenborne politikai felelősséget vállalt az ügyben és bejelentette lemondását.

Ausztria is utazási figyelmeztetést adott ki Libanonra

Péntek este Ausztria óva intette a polgárait a libanoni utazásoktól, és felszólított minden osztrákot, hogy hagyják el Libanont. Az utazási figyelmeztetést (a legmagasabb, 6-os biztonsági fokozat szerint) a libanoni külföldiek biztonsági helyzete indokolja, amely „jelenleg rendkívül ingatag a Hezbollah és Izrael közötti katonai konfliktusok miatt” – közölte a Kronen Zeitung. A Külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írták, hogy nem zárható ki a helyzet eszkalációja és a konfliktus kiszélesedése, útlezárásokra és tiltakozásokra kell számítani. „A libanoni osztrákoknak nyomatékosan javasoljuk, hogy kövessék a hatóságok utasításait, figyeljék a híreket és jelentkezzenek a bejrúti nagykövetségen, vagy regisztráljanak utazásra a külügyminisztériumnál” – szól a felhívás. Németország, az USA és Nagy-Britannia már csütörtökön arra kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. Eközben egyre több légitársaság függeszti fel Bejrútba irányuló és onnan induló járatait. Az Austrian Airlines korábban bejelentette, hogy október 31-ig felfüggeszti az összes izraeli, bejrúti és libanoni járatot.