A Kaiser Family Foundation (KFF) összevetette az állami egészségbiztosító ( Centers for Medicare and Medicaid Services), valamint az egészségügyi költségekről szóló tanulmányok adatait és megállapította, hogy minden egyes megelőzhető Covid-19 kórházi kezelés körülbelül 20 000 dollárba (5,925 millió forintba) kerül. A KFF által az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumától és a szövetségi Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjától (CDC) származó adatok elemzése szerint az Egyesült Államokban júniustól augusztusig 287 000 megelőzhető Covid-19 kórházi kezelés történt - írja a CNN.

A tanulmány szerzői a "megelőzhető" kórházi kezelések alatt elsősorban a nem oltott felnőttek koronavírus miatti kórházi kezelését értették, miközben figyelembe vették azokat az oltás utáni fertőzéseket, amelyek várhatók lettek volna, ha ez a népesség beoltott. Ezek a számok együttesen 5,7 milliárd dollárt eredményeznek, amelyet három hónap alatt a megelőzhető kórházi kezelésekre költöttek. A tanulmány szerzői szerint ez a szám valószínűleg a költségek konzervatív becslése.

A tanulmány nem vette figyelembe a járóbeteg-ellátás költségeit, és egyes adatok szerint a Covid-19 kezelésének fekvőbeteg-ellátási költségei magasabbak lehetnek, mint a felhasznált 20 000 dolláros összeg.

"Ezenkívül, bár az áttörő fertőzések és kórházi kezelések ritkák, a nem beoltott emberek nagyobb valószínűséggel terjesztik a vírust azok között, akik megtették a maguk és mások védelmére irányuló intézkedéseket, és ezek a költségek nem szerepelnek ezekben a becslésekben" - írták a szerzők.

Az oltást az Egyesült Államokban és Európában nemcsak több állam tenné kötelezővé, hanem egyre több munkáltató is elvárja az alkalmazottaktól.