Csehországban a tűzoltók elkezdték szétosztani az önkormányzatoknak azokat az antigénteszteket, amelyeket az iskolákban fognak felhasznál a tanév kezdetét követően - jelentette a Radio Praha. A katasztrófavédelem szakemberei összesen 4,2 millió tesztet juttatnak el a felhasználás helyére. A cseh kormány nagyszabású teszteléssel indítja az iskolaévet.

A tervek szerint összesen három hullámban fogják tesztelni az iskolás gyermekeket tíz napon belül, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. Ez alól az első osztályosok lesznek kivételek, őket szeptember 2-án fogják tesztelni. A szülők másik lehetősége, hogy hivatalos vizsgálati pontokon teszteltetik a gyermekeket, ahol igazolást kapnak erről.

Az iskoláknak lehetőségük lesz arra, hogy a diákokat PCR-tesztnek vessék alá, de ezt maguknak kell megszervezniük. A kormány ehhez tesztenként 200 korona (3000 forint) támogatást ad. Azok a tanulók, akik nem esnek át teszten, kötelesek lesznek arcmaszkot viselni és nem vehetnek részt a zárt térben tartott testnevelési és énekórákon.