A kormányfő felidézte: június elsejéig legalább ötmillió állampolgár beoltását tűzték ki célul, ennek az átoltottsági szintnek az elérésétől függ a nyitás megkezdése. A bukaresti kormány augusztusig tervezi elérni a "normális élethez történő visszatérés" feltételéül megszabott, a felnőtt lakosság 70 százalékát közelítő tízmilliós küszöbértéket.

Citu reményét fejezte ki, hogy az ortodox húsvét alkalmával, amely idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon - hagyományosan május elsejére időzített - megnyitásával is, az emberek felelősen fognak viselkedni, és fegyelmezetten betartják az egészségügyi korlátozásokat.

Bár a sajtó már hetek óta azt valószínűsítette, hogy az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén legalább a tengerparti strandokon feloldják a maszkviselési kötelezettséget és az üdülőtelepeken a jelenlegi 22 óra helyett később kezdődik majd a kijárási tilalom, a miniszterelnök egyértelművé tette: nem tekintenek el a szabályoktól, az egyedüli engedmény az, hogy vasárnapra virradó éjszaka a hívők részt vehetnek a húsvéti szertartásokon, de ezen az éjszakán is kizárólag a templomok - és nem a szórakozóhelyek - lesznek nyitva.

Citu megerősítette: szerdán is ülésezik a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását előkészítő tárcaközi bizottság, de nem volt hajlandó semmilyen konkrétumot elárulni a testület által mérlegelt nyitási tervekről. Megemlítette: május folyamán lesz egy-két kísérleti esemény, a bukaresti nemzeti színház és az opera is maszkmentes előadást tervez a beoltottak számára, de a valódi nyitás az immunizációs kampánytól függ. "Ha a románok meg akarnak szabadulni a maszktól, oltassák be magukat" - sommázta Florin Citu miniszterelnök.

A húszmilliós Romániában eddig 3 millió 200 ezer ember kapott legalább egy adag, közülük 1 millió 900 ezer pedig két adag oltást.

A járvány harmadik hulláma lecsengőben van, április elseje óta rendre az előző kéthetes mozgóátlagnál kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak, az áldozatok száma azonban nem igazán csökkent. A szerdai jelentésben 2240 új fertőzés és 150 haláleset szerepel.