Az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán részt vevő román elnök az őt elkísérő újságírókkal folytatott beszélgetés során úgy vélekedett: a román kormányválság a PNL szombaton, illetve a kormányból kilépett USR-PLUS szövetség október elején esedékes tisztújító kongresszusa után meg fog oldódni anélkül, hogy Florin Citut megbuktatnák a parlamentben. Iohannis szerint Citu végigviheti mandátumát a 2024-es parlamenti választásokig - idézi az MTI.

Az államfő bejelentette: jelen lesz volt pártja, a PNL tisztújító kongresszusán, amelyen Florin Citu és a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök verseng a PNL elnöki tisztségéért. Megjegyezte: a PNL-ben mindig is voltak belső viták, de ezeket a belső választások rendre lezárták, akár úgy, hogy mindenki felsorakozott a győztes mögött, akár úgy, hogy az elégedetlenek átigazoltak egy másik pártba, ahogyan Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök tette.

Iohannis cáfolta, hogy nem beszélne már Ludovic Orbannal, a PNL-elnök őt illető szemrehányásaira vonatkozó kérdést azonban azzal hárította el, hogy "ki érti már Ludovic reakcióit?".

Ludovic Orban egy televíziós interjúban úgy vélekedett: nemcsak párton belüli ellenlábasai, hanem Klaus Iohannis döntése is volt az, hogy őt le kell váltani a PNL éléről. Egy másik alkalommal arról beszélt: nem érti, Iohannis miért nem vet véget a kormányválságnak, amit szerinte "az érintettekkel folytatandó negyedórás négyszemközti beszélgetéssel" el tudna érni. Orban szerint ő nem tartozik semmivel Iohannisnak: korábbi miniszterelnöki kinevezései alkalmával a PNL jelöltjeként és támogatásával kapott az elnöktől kormányalakítási megbízást.

Bukarestben azután alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

A kormány alkotmányossági óvásban kérdőjelezte meg a leváltását kezdeményező indítvány szabályosságát, amelynek elbírálását az alkotmánybíróság szeptember 28-ára, tehát a PNL tisztújítása utáni időpontra tűzte ki. Addig a parlamentben nem szavaznak a kormány sorsáról, így Citu tisztségben lévő miniszterelnökként pályázhat a pártelnökségre a PNL kongresszusán. A román média a kormánypártokon belüli hatalmi harccal hozta összefüggésbe a bukaresti kormányválság kirobbanását.