Aleksandar Vučić államfőnek és Ana Brnabić kormányfőjelöltnek sikerült megdöntenie Mirko Marjanović második kormányának közel 25 éves rekordját - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. 1998-ban a választások napjától számítva 184 napra volt szükség a kormányalakításhoz, miközben Ana Brnabić harmadik kormánya október 5-én immár 185. napja vár a megalakulására.

Ez sajátosnak minősíthető annak tükrében, hogy az államfő első ígérete úgy szólt: a kormány a törvényes határidőnél jóval gyorsabban meg fog alakulni. Az április 3-i választások többek között arról is emlékezetesek maradnak, hogy Veliki Trnovac egyik szavazóhelyén – teljesen értelmetlenül – meg kellett ismételni a szavazást.

Ez három hónapot emésztett fel, majd újabb egy hónap ment el a végleges eredmény kihirdetésére és a parlament megalakítására. A maradék két hónapban semmi sem történt.

Ej, ráérünk arra még

Az államfő 39 nappal ezelőtt bízta meg a kormányalakítással a jelenleg leköszönő státuszban tevékenykedő kormányfőt, azóta viszont állításuk szerint a számtalan új kötelezettség miatt nincs idő a kormányalakításra. A közvélemény szerint az időhúzás valós oka ezzel szemben az ukrajnai háború és a Szerbiára gyakorolt nyomás, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány minisztériuma lesz az új kormánynak és kik állnak majd azok élén. A törvény szerint Ana Brnabićot október 30-áig kellene kinevezni miniszterelnöknek. A negatív csúcsokkal szemben Zoran Đinđić kormánya 2001-ben rekordidő alatt, azaz a választások után 33 nappal megalakult.