Új fejezetéhez látszik érkezni a szlovákiai koalíciós vita a mérsékelt jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) között - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. Az előbbi megtette ajánlatát egy sakkjátszmába illő vezércseréhez.

Ha az SaS támogat tíz intézkedést, amelyet az OĽaNO követel, akkor az utóbbi elnöke Igor Matovič, aki egyébként a párt alapítója, lemond a pénzügyminiszteri tisztségéről és visszaül a parlamentbe. További feltétel, hogy ezzel párhuzamosan az SaS elnöke, Richard Sulík is távozik a gazdasági minisztérium éléről.

Be kéne szállni az orsztogatásba

Az OĽaNO-hoz tartozó Eduard Heger miniszterelnök kijelentette, ha a kormányból távozni készülő SaS közreműködik a lakosságot érintő energiaválság kezelését szolgáló intézkedések elfogadásában, akkor jöhet a vezér üti vezér politikai játék. Az SaS korábban Matovič távozásához kötötte a koalícióban maradását.

A feltételsor első pontja, hogy 2023. január 1-től 2024. augusztus 31-ig felfüggesztenék a gyerekekre fizetett szabadidős utalványok rendszerét, de felemelnék a családi pótlék és az adóbónusz összegét úgy, hogy minden kiskorú után 200 eurót (80 ezer forint) kapjanak havonta a családok.

Adják fel önmagukat a liberálisok?

Az SaS támogassa az állami költségvetés elfogadását, a költségvetési felelősségről szóló törvény elfogadását, egy alkotmányos változás elfogadását, amely a nyugdíjrendszer stabilitását garantálja. Emellett az SaS nem adhatna be az államháztartást érintő törvényjavaslatokat anélkül, hogy azokat a koalíciós tanács jóváhagyná.

Az alkoholra és a szerencsejátékra vonatkozó adót átalakítanák, új adót vetnének ki az orosz olajra és annak tranzitjára, megemelnék a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókra vonatkozó adókat. Az ezekből befolyó pénzt arra fordítanák, hogy az energiaválság lakosságot érintő következményeit enyhítsék.

Befagyasztanák az áram árát minden háztartásban. A földgáz beszerzésére kedvező szerződéseket kínálnának minden háztartásnak. Jövőre 250 millió euró értékben támogatnák a háztartások földgáz és távhőbeszerzését. Már idén ősszel 150 millió eurót osztanának szét a nyugdíjasok között.