A kávé lehet a klímaváltozás igazán nagy vesztese, ami különösen érzékenyen érinti Európát, a világ legnagyobb kávéfogyasztóját. Még ha nem is a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, akkor is a legjobb területek legalább a felükre fognak csökkenni a 2000-es szinthez képest, elsősorban az évi átlaghőmérséklet emelkedése miatt - írja a Másfélfok.hu.

A globális felmelegedés miatt mindhárom terménynél eltolódnak a termőterületek, és változik a besorolás, hogy kiválóan, vagy csak közepesen, netán épphogy alkalmasak az adott termény termesztésére.

Az avokádónál és a kesudiónál nagyobb a klimatikus mozgástér, ugyanis a megszűnő termőterületek helyett újak válhatnak alkalmassá. Különösebben azonban ennek sem lehet örülni, ugyanis felmerülhet az erdőirtás új mezőgazdasági területek létesítésének céljából.

Előbbi esetében a leginkább alkalmas termőterületek globálisan 14-41 százalékkal csökkennek a szimulációk szerint, a közepesen alkalmas területek viszont 12-20 százalékos növekedést mutatnak.

Utóbbi esetében viszont a leginkább alkalmas termőterület kiterjedése globálisan 17 százalékot emelkedik a becslések szerint, az alkalmatlan terület pedig picit csökken.

A fogyasztói szempontokon túlmenően ez húsba vágóan érinti a fejlődő országok kistermelőit, akiknek a megélhetése múlik ezen. Az éghajlatváltozás mérséklésén túlmenően az alkalmazkodás, a hosszútávú tervezés és a gazdák felkészítése segítséget nyújthat, azonban ezt már most el kell kezdeni.