A kávé lehet a klímaváltozás igazán nagy vesztese, ami különösen érzékenyen érinti Európát, a világ legnagyobb kávéfogyasztóját. Még ha nem is a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, akkor is a legjobb területek legalább a felükre fognak csökkenni a 2000-es szinthez képest, elsősorban az évi átlaghőmérséklet emelkedése miatt - írja a Másfélfok.hu.
A globális felmelegedés miatt mindhárom terménynél eltolódnak a termőterületek, és változik a besorolás, hogy kiválóan, vagy csak közepesen, netán épphogy alkalmasak az adott termény termesztésére.
Kapcsolódó
Előbbi esetében a leginkább alkalmas termőterületek globálisan 14-41 százalékkal csökkennek a szimulációk szerint, a közepesen alkalmas területek viszont 12-20 százalékos növekedést mutatnak.
Utóbbi esetében viszont a leginkább alkalmas termőterület kiterjedése globálisan 17 százalékot emelkedik a becslések szerint, az alkalmatlan terület pedig picit csökken.
A fogyasztói szempontokon túlmenően ez húsba vágóan érinti a fejlődő országok kistermelőit, akiknek a megélhetése múlik ezen. Az éghajlatváltozás mérséklésén túlmenően az alkalmazkodás, a hosszútávú tervezés és a gazdák felkészítése segítséget nyújthat, azonban ezt már most el kell kezdeni.
Legolvasottabb
Gyanús lett a sok nyugtamegszakítás, máris ott termett a NAV
Nyakunkon a kór, amitől mindenki félt, már a magyarok közt is elszabadult az új influenza
Mit szólt ehhez a Karmelita? Egy óra alatt beszakadt a forint, és kiderült valami az „amerikai védőpajzsról”
Egyre többen nem kérnek a céges karácsonyi bulikból
Sokk Európában: biztonsági kockázatnak minősítette Dánia az Egyesült Államokat
Szállásadók nyakán a kés: akár extra milliárdokat fizetnének, ha megmenti őket a kormány
Fegyveres tartja rettegésben az amerikai elit egyetemet, már több embert megölt
Ipari sokk Magyarországon: már a kormányváltás is szóba került a friss adatok után
Trump szerint mocskos és kegyetlen az EU – kiderült, mi áll a háttérben