Lassult Kína kivitelének és behozatalának növekedése augusztusban, és a becsültnél kisebb lett a külkereskedelmi többlete is, mert a külföldi keresletet visszavetette az infláció gyorsulása, a hazai termelés és a kereslet bővülését pedig fékezték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb megszorítások - közölte a kínai vámszolgálat szerdán.

Augusztusban a kínai export 7,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami jelentős lassulás a júliusi 18 százalékos bővüléshez képest. Elemzők a ténylegesnél nagyobb, 12,8 százalékos növekedésre számítottak - idézi az adatokat az MTI.

Az import csupán 0,3 százalékkal nőtt a júliusi 2,3 százalékos emelkedést követően ugyancsak éves összevetésben. A szakértői várakozások átlagában nagyobb, 1,1 százalékos növekedés szerepelt a múlt hónapra.

Az augusztusi külkereskedelmi többlet 79,39 milliárd dollárra csökkent a júliusi 101,26 milliárd dollárról, kisebb lett a várt 92,70 milliárd dollárnál.

Kína rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseket tart életben, ezek önmagukban jelentősen visszavetik a növekedési kilátásokat, és egyben rányomják a bélyegüket a világgazdaságra is.