A People's Bank of China közölte, hogy változatlanul 2,85 százalékon tartja az egyéves középtávú hitel kamatát – írja a CNBC.

Az ázsiai óriás a világjárvány 2019 végi kezdete óta a legsúlyosabb Covid-járvánnyal néz szembe, mivel olyan kulcsfontosságú városokat zár le, mint Sanghaj.

A tömeges lezárások azt az előrejelzést váltották ki, hogy GDP-növekedése a kormány idei 5,5 százalékos célkitűzése alá esik, ami egyes közgazdászokat és elemzőket arra késztetett, hogy kamatcsökkentést várjanak.

"A Népbank (PBOC) lemondott a mai napon az irányadó kamatlábak csökkentésének lehetőségéről. Ez némileg meglepő, tekintve az éles gazdasági visszaesést és a kínai vezetés közelmúltbeli felhívásait a monetáris támogatásra" - mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető kínai közgazdásza.

"A legtöbb elemző, beleértve minket is, csökkentésre számított" - mondta.

A pénteki meglepetésszerű döntés előtt a KraneShares befektetési cég egy éjszakai jegyzetében azt írta, hogy a kínai részvények csütörtökön emelkedtek annak reményében, hogy a kínai jegybank csökkenti a középtávú hitelkeretet, valamint a banki tartalékráta és a hitelek alapkamatát.

A kínai jegybank (PBOC) pénteken 150 milliárd jüant juttatott a pénzügyi rendszerbe a középtávú hitelprogram (MLF) részeként - írja az MTI.

A központi bank azt közölte, hogy az MLF keretében kibocsátott, egy évre szóló hitelek kamatlába évi 2,85 százalék maradt.

A PBOC emellett 10 milliárd jüant juttatott a bankoknak hétnapos fordított repoműveletek keretében, ezen műveletek kamata szintén nem változott, 2,1 százalék maradt.

Szakértők arra számítottak, hogy a kínai jegybank csökkenti az MLF-kamatlábakat és a fordított repoműveletek kamatát, hogy további támogatást nyújtson a gazdaságnak. Mivel azonban ezt nem tette meg, növeli annak a valószínűségét, hogy majd engedi csökkenteni a bankok kötelező tartalékolási rátáját, ami többmilliárd dollárnyi likviditást szabadíthat fel.

A hét elején Li Ko-csiang miniszterelnök azt mondta, hogy Peking a gazdaság és az üzleti élet támogatására kívánja felhasználni a banki kötelező tartalékráta csökkentését más monetáris politikai eszközökkel együtt.