2019-ben csaknem 365 milliárd euró értékű csúcstechnológiai terméket importáltak az uniós tagállamok, és 381 milliárd euró értékben exportáltak.

A következő évben viszont a koronavírus-járvány miatt a kivitel és a behozatal is majdnem azonos szintre csökkent: az import 346 milliárd euró értékű volt, az export pedig 342 milliárd eurós. 

Tavaly már a hightech-termékek uniós importja és exportja is meghaladta a járvány előtti szintet. 2021-ben az EU a hightech-termékek legnagyobb részét (38 százalék) Kínából, az Egyesült Államokból (19 százalék) és Svájcból (8 százalék) importálta. 

A Kínából behozott áru többnyire telekommunikációhoz szükséges elektronikai eszköz volt, az amerikai és svájci termékeket pedig leginkább az űriparban, illetve a gyógyszeriparban használták fel. 

Az uniós tagállamok hightech-exportjának a negyede az USA-ba irányult, azonban Kínába (12 százalék), az Egyesült Királyságba (10 százalék) és Svájcba (6 százalék) is kivittek csúcstechnológiai termékeket. 

Az Egyesült Államokba elsősorban gyógyszeripari termékeket, Kínába kommunikációhoz szükséges elektronikát, és az Egyesült Királyságba számítógépekkel és irodai eszközökkel kapcsolatos termékeket exportáltak az uniós tagállamok.