Daan Struyven, a Goldman Sachs olajkutatás vezetője a CNBC-nek azt nyilatkozta, rekordnagyságú lehet az olaj iránti kereset a közeljövőben. Elmondása szerint mérhető hiány várható az év második felében, a harmadik negyedévben naponta 2 millió hordó olajjal termeltek kevesebbet.

Struyven hozzátette, az előrejelzések szerint az év végére a Bernt 80 dollárról 86 dollárról emelheti meg a nyersolaj hordónkénti árát.

Ugyan az Egyesült Államokat az elmúlt egy évben 12,7 millió hordóra növelték a napi kitermelt nyersolaj mennyiségét, ez az ütem az év végére várhatóan lassulni fog, mivel az olajfúrók száma az elmúlt 16 hónapban a legalacsonyabb, 15 százalékkal elmaradva a 2022-es csúcstól.

Struyven javaslata szerint jelentős bizonytalanságot okoz az is, hogy a G20-nak nem sikerült megállapodásra jutnia a fosszilis anyagok fokozatos kivezetéséről.

A Nemzetközi Energiaügynökség júniusi prognózisa szerint a globális olajkereskedelem 2023-ra napi 2,4 millió hordóra emelkedhet.

 

 

 

Se Ukrajna, se a fosszilis üzemanyagok - teljes kudarc volt a G20-ak találkozója

A világ gazdaságilag legfejlettebb 20 országát tömörítő G20-csoport nem tudott megállapodni szombaton indiai találkozóján a fosszilis üzemanyagok fokozatos kivezetéséről több olyan tagország ellenkezése miatt, amelyeknek jelentős bevétele van ilyen üzemanyagok exportjából. Bővebben--->