Hszi Csin-ping kínai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök megerősítette a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok fenntartásának szándékát az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának keretében tartott kétoldalú megbeszélésén San Franciscóban.

A felek megvitatták a japán tengeri élelmiszerekre kivetett kínai tilalom és egy Kínában őrizetbe vett japán üzletember kényes ügyét is.

A két országnak "a közös érdekekre" kell összpontosítania, és meg kell erősítenie, valamint "új értelmet kell adnia" a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésnek - jelentette ki a kínai elnök.

Japán és Kína a 2008. évi közös nyilatkozatában kinyilvánította, hogy "kölcsönösen előnyös kapcsolatokra fog törekedni a közös stratégiai érdekek alapján", és gyakori magas szintű találkozókat tart egyebek között biztonsági témákban.

A két történelmi vetélytárs azonban az elmúlt években egy sor kérdésben, köztük területi vitákban és Tajvan ügyében is szembekerült egymással. A közelmúltban kapcsolataikat megterhelte a japán tengeri élelmiszerekre kivetett kínai tilalom, amelyet Peking azután léptetett életbe, hogy Tokió augusztusban a tengerbe engedte a fukusimai atomerőmű szennyezett vizét.

Kisida a találkozón sürgette a tilalom megszüntetését és az őrizetben tartott japán üzletember szabadon engedését.

A japán miniszterelnök Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel is tárgyalt egy éven belül tartott hetedik találkozójukon. A felek együttműködésük elmélyítésére tettek ígéretet, és megvitatták az észak-koreai rakétakísérletekre vonatkozó aggodalmaikat.

Jun Szok Jol, Kisida Fumio és Joe Biden amerikai elnök rövid háromoldalú találkozót is tartott csütörtökön.

A 21 tagú Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetői november 15-17. között San Franciscóban tartják 30. csúcstalálkozójukat.

 

Pandákkal kenné kenyérre az amerikaiakat Peking

A barátság jeleként újra pandákat küldene Kína az Egyesült Államoknak. Hszi Csin-ping kínai államfő Kaliforniában arról beszélt, készen állnak, hogy folytassák az együttműködést a pandák megőrzésének ügyében. >>>