Szergej Boriszovics 60 éves gyári munkás szomorúan nézelődik a fagyos Moszkva egyik piacán, miután olyan árakkal találkozik, hogy már világos előtte: szerényebb lesz az idei év végi karácsonyi menü, mint a tavalyi volt - írja riportjában a Moscow Times. A kaviárról vagy más különleges csemegéről le kell mondania, a "luxus" a pezsgő lesz karácsonyi asztalon az év végén.

A vezetékneve elhallgatását kérő riportalany helyzete tipikusnak mondható 2021 végén Oroszországban. Minden drágult, ám a bérek nem nőttek - foglalja össze a lényeget Szergej Boriszovics, akit szíven ütött, hogy egy vekni kenyérért  immáron 100 rubelt (440 forint) kell fizetni.

Vlagyimir Putyin államfő az árak alakulását jelölte meg mint ami a leginkább aggasztja és a gyengécske politikai ellenzék figyelmét sem kerülte el, hogy vélhetően az Putyin 21 éve működő rezsimjének leggyengébb pontja. Az infláció decemberben 2016 óta nem tapasztalt tempóra gyorsult, alaposan megütve a lakosságot, amelynek havi átlagkeresete 40,4 ezer rubel (178 ezer forint). Ennek tükrében nem meglepő, hogy az oroszok 43 százalékának semmilyen megtakarítása nincs.

Karina Sztrukova, gyesen lévő mérnök arról számolt be az AFP-nek, hogy kénytelen a jobb minőségű árukat kínáló Vkuszvill áruházlánc boltjai helyett az olcsóbb Magnitba járni. A 30 éves nő beszámolója szerint élelmiszer-bevásárlási számlája egy év alatt negyedével nőtt. Családja kénytelen visszavenni kiadásait, mert nem tud pluszjövedelemre szert tenni. Olcsóbb helyekre járnak és karácsonyra kevesebb ajándékot vesznek. A közvélemény-kutatások szerint a drágaság gyengíti a kormány és Putyin népszerűségét.