A döntést a jegybanktanács ismételten a folyamatosan emelkedő csehországi inflációval és az ukrajnai háború hatásaival indokolta. Márciusban 12,7 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban a februári 11,1 százalékról. Az inflációs index 1998 májusa óta - amikor 13 százalék volt - most a legmagasabb.

A cseh jegybank hatszor egymásután emelte - több mint 0,25 százalékponttal - az alapkamatot. Legutóbb, március végén 0,5 százalékponttal.

A pénzügyi elemzőket részben meglepte az emelés mértéke. Az elemzők többsége ezúttal 0,5 százalékpontos emelést várt. Általános elemzői vélemény, hogy az alapkamat újabb emelése tovább drágítja a céges és a lakossági banki kölcsönöket, valamint a beruházásokat.

A cseh jegybank ugyancsak 0,75 százalékponttal 6,75 százalékra emelte a lombard kamatot, és ugyanilyen mértékben 4,75 százalékra emelte a diszkont kamatot.

A cseh jegybank alapkamat-emeléseit korábban többen bírálták, Andrej Babis volt kormányfő és Milos Zeman államelnök is egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok - írta az MTI.