Az amerikai szövetségi költségvetés 135,23 milliárd dolláros hiánnyal zárt novemberben, ez 21 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, és elmarad a piac által várt 142 milliárd dollártól is - derül ki a a washingtoni pénzügyminisztérium adataiból. Így a folyó költségvetési év első két hónapjában a hiány 226,82 milliárd dollár lett, az egy évvel korábbi 292,11 milliárd után.

Az amerikai költségvetési döntéshozatali mechanizmus működőképességének javulását jelzi a szövetségi költségvetésről elért kétpárti megállapodás, bár az egyezség tényleges költségvetési hatása csekély - vélekedtek szerdai értékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzők. Az egyezség csökkenti az újabb kormányzati zárlathoz vagy adósságplafon-válsághoz vezető, és így az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését is károsító további politikai hazardírozás kockázatát. A megállapodás azonban nem intézkedik a szövetségi adósságlimit emeléséről. Erről a limitet felfüggesztő előző, átmeneti egyezség alapján a Kongresszusnak február 7-ig döntenie kell.

A hitelminősítő közölte, hogy várhatóan 2014 első negyedévének végéig dönt az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA szuverén adósbesorolására bejelentett negatív felülvizsgálat kimeneteléről. A Fitch október közepén vette leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá az USA hosszú futamidejű AAA-as osztályzatát, elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.