Vitor Constancio, az ECB alelnöke szerint a befektetők méltánytalanul árazzák alul az európai bankokat az amerikaiakkal szemben. Az európai bankrendszer biztonságát figyelő rendszer felállításával megbízott portugál alelnök szerint az európai nagybankok tőkemegfelelési mutatóinak átlaga sokkal jobb, mint az amerikaiaké, az átlagos Tier 1-es mutató enyhén az Amerikában megszokott felett helyezkedik el. Szerinte az európai bankok általában sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mint ahogy azt a piac feltételezi - írja a Financial Times.
Az alelnök szavainak különös súlyt ad, hogy az ECB hamarosan megkaphatja az Európai Parlament és a Bizottság engedélyét arra, hogy kiterjessze tevékenységét, s így megkezdhesse működését az egységes európai bankfelügyelet, amely a kontinens 130 legnagyobb bankjának tevékenységét felügyelheti. Utalt arra, hogy a felügyelt intézmények tevékenységét az ECB várhatóan szigorúan fogja ellenőrizni.

Ha megérkezik az engedély a Parlament és a Bizottság részéről, várhatóan azonnal feláll az ECB új szárnya, az előzetes becslések szerint mintegy 1000 fővel bővülhet a közös jegybank gárdája a következő év során. Az első lépések egyike a lap szerint a bankok eszközállományának felmérése lesz. A bankok mérlegét, eszközértékelését, elhatárolásait és tőkemegfelelési szintjét érintő vizsgálat részletei egyelőre nem publikusak, az FT korábbi értesülései szerint azok várhatóan négy fő területre koncentrálnak majd: az ingatlan hitelezésre, az áruszállítás finanszírozásra, a kisvállalati hitelekre  és a strukturált pénzügyi eszközök felé való kitettségre.

A vizsgálat eredményeinek közzététele fontos pillanat lehet az európai bankok és befektetőik számára - mondta Nick Anderson, a Berenberg bankelemzője. A kérdés csak az, hogy a piac mennyire ítéli majd azt megbízhatónak.