Az Európai Bizottság versenyképességi főigazgatósága arra szólította fel a görög helyi bankok vezetőségét, hogy hagyjanak fel a szomszédos országokban lévő leányaik készpénzzel és egyéb finanszírozással történő megerősítésével - írta a görög Kathimerini lap. Brüsszel ugyanis azon a véleményen van, hogy a görög bankok az államtól kapott forrásokat nem használhatják külföldi leányvállalatok fejlesztésére. A bizottsági tisztviselők ugyanakkor azt is szorgalmazzák, hogy a görög bankok tegyenek gyorsabb és határozottabb lépéseket eszközeik értékesítése érdekében, amely lehetővé tenné, hogy az államtól kapott forrásokat minél hamarabb visszafizethessék.

Bár ez az uniós követelés talán gátja lehet az ország hitelintézeteinek növekedésének, de ez azt is jelentheti, hogy így kivédhetik azt az egyes bizottsági tisztviselők által szorgalmazott javaslatot, amely a görög bankok Balkánról való minél előbbi kivonulását szorgalmazná.

A Kathimerini lapnak nyilatkozó források elmondása szerint a görög bankok és a bizottság megállapodtak abban, hogy a görög hitelintézeteknek 2017-re a külföldi tevékenységüket le kell csökkenteniük - amit úgy is lehet teljesíteni, hogy nem feltétlenül kell megválniuk a leányvállalataiktól alacsony áron. A szomszédos országok növekedése ugyanis a leányvállalatok bevételeik emelkedésén keresztül azok értékét - és az anyabank-csoport értékét is - növeli, ami a részvényárak emelkedését is maga után vonja.

A novinite.com ugyanakkor arra mutat rá, hogy a bolgár bankrendszer eléggé koncentrált, a nagy pénzintézetek eurózónás bankok kezében vannak többnyire. A görög bankok részesedése közel 30 százalékos a bolgár piacon, míg a bankhitelek 20 százaléka és az összes betét harmada van ilyen pénzintézetekben.

Bulgáriában a legnagyobb hitelintézetek között ott van az olasz UniCredit, a National Bank of Greece, az OTP és az osztrák Raiffeiesen. Emellett azonban a görög bankokból jelen van még a bolgár piacon az EFG Eurobank, a Piraeus, az Emporiki és az Alpha Bank.

Szakértők arra figyelmeztettek a szófiai hírportál szerint, hogy a EU-ban az egyik legkisebb költségvetési hiánnyal rendelkező Bulgária bankjai ezzel a piaci szerkezettel ki vannak téve a szomszédos Görögország pénzügyi "kalandorkodásnak" is. A görög Kathimerini pedig az Európai Bizottság követelésével kapcsolatos kifogásokat hangsúlyozza, miután szerintük a válságot Görögországban nem a pénzügyi szektor okozta.

A bolgár központi bank és döntéshozók ugyanakkor folyamatosan próbálják lecsillapítani azokat az aggályokat, hogy a görög leányoktól forráskivonás indulna meg az anyabankok felé - amit ők a tőke szabad mozgásaként aposztrofáltak.

A bolgár hitelintézetek anyabanki finanszírozása 2012 első felében 47 százalékkal esett vissza, ami Kelet-Közép-Európában a legnagyobb mértékű volt a Fitch Ratings szerint.

KathimeriniKathimeriniKathimerini