A világ különböző részein kialakult geopolitikai feszültségek, mindenekelőtt az ukrán válság komoly nyomást gyakorolnak a német gazdaságra. A korábbi növekedési várakozások veszélybe kerültek - derül ki a Bundesbank friss jelentéséből, amelyet a Wall Street Journal idéz. Az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók és az azokra adott válasz nem csupán az exportágazatokat sújtják, hanem a belföldi szektorokat, például az építőipart is.

A német jegybank sötét megjegyzései egy nappal követik a szövetségi statisztikai hivatal jelentését. Eszerint a gazdaság 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az elsőhöz képest. A meglepően határozott visszaesés megerősíti azt, amit a Bundesbank is szóvá tett: az ukrán krízis és a közel-keleti helyzet romlása lerontja Németország növekedési kilátásait. Ez nem maradhat hatás nélkül azokra az országokra, köztük Magyarországra, amelyek gazdasága elemi szinten függ a német gazdaság teljesítményétől.

Amint arról beszámoltunk, az NGM - a vártnál jobb GDP-adat nyomán - épp most emelte meg 2,3 százalékról 3,1-re idei növekedési prognózisát.

Nem jól jósoltunk

Az év elején sok szakértő úgy vélte, hogy a GDP 2 százalékkal bővülhet Németországban 2014-ben, ám most már csupán 1,5 százalékos növekedésről beszélnek. A Bundesbank közleménye szintén azt sejteti, hogy rontani fogják előrejelzésüket: a bank elemzői immáron kétlik, hogy a ciklikus gazdasági fellendülés tovább erősödhet az év második felében. Ezt támasztja alá az, hogy április és június között mérséklődött a vállalatok megrendelésállománya és romlottak az exporttal kapcsolatos várakozások.

Összességében a jegybank immáron nem tartja reálisnak júniusban adott 1,9 százalékos GDP-növekedési előrejelzését. Arra számítunk, hogy a GDP-adatok kissé elmaradnak attól, amit két hónappal ezelőtt prognosztizáltunk - jelentette ki Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a német gazdaság alapjában erős pilléreken áll, így hosszabb távon növekedésre ítéltetett.