Az adóemelések és az energiatámogatások megszűnése egész évben hatással lehet az inflációra. Az euróövezeti infláció a várakozásoknak megfelelően mérséklődött januárban, ami felerősítette az Európai Központi Bank korai kamatcsökkentésére vonatkozó reményeket.

Az infláció 2,8 százalékra mérséklődött a decemberi 2,9 százalékról, amikor az előző havi 2,4 százalékról 2,8 százalékra ugrott – derült ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának előzetes adataiból. Az elemzők pontosan előre jelezték az infláció csökkenését.

A vezető infláció várhatóan 2024 elején még döcögősen alakulhat, mivel különböző egyszeri hatások, például az adóemelések és az energiatámogatások visszavonása befolyásolják az éves számításokat.

A mögöttes kép is tovább javul, bár csak fokozatosan. Az élelmiszerek, az alkohol, a dohányáruk és az energia volatilis árai nélkül az infláció a decemberi 3,4 százalékról 3,3 százalékra lassult. Ez a legalacsonyabb érték közel két éve.

A szolgáltatások árai azonban, ahol a bérnyomás jellemzően könnyebben észrevehető, januárban nem mozdultak, 4 százalékon maradtak. Az EKB tisztviselői többször figyelmeztettek arra, hogy a szilárd bérnövekedés lassíthatja a további előrelépést a 2 százalékos célhoz való visszatérésben.

Christine Lagarde, az EKB elnöke azt mondta, hogy a döntéshozók a kamatcsökkentés előtt mérséklődést szeretnének látni a „kritikusan fontos” béradatokban. Az eurózóna decemberi foglalkoztatási adatai, amelyeket egyidejűleg tettek közzé, nem mutatták a munkavállalók alkupozícióját aláásó drámai gyengülés jeleit. A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 6,4 százalék volt, ami 2023 novemberéhez képest stabil, és a 2022. decemberi 6,7 százalékhoz képest alacsonyabb.

Megszelídült az infláció mohó fenevadja

Az újrainduló csökkenő tendencia a vezető inflációban fenntartja a második negyedévben esedékes első kamatcsökkentésre vonatkozó fogadásokat. Az EKB irányadó betéti kamatlába rekordszintű 4 százalékon áll, annak ellenére, hogy a régió gazdasága az elmúlt hat negyedévben alig növekedett.

Az EKB egyértelműen kijelentette, hogy a következő lépése lefelé irányul majd, bár ennek időzítése továbbra sem világos. Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke a hét elején azt mondta, hogy „az infláció mohó fenevadja megszelídült”, jelezve, hogy a korai lépéssel szembeni ellenállása gyengülhetett.