A Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical tudósai azt vizsgálják, hogyan lehet nagy tételben előállítani egy bizonyos típusú őssejtet. A munka azonban nem a Földön, hanem az űrbéli körülmények között, a bolygó fölött keringő hatalmas laboratórium, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén zajlik. Itt korábban is végeztek már hasonló kísérleteket, de a mostanihoz őssejtek milliárdjait használják fel a szakemberek - írja a hvg.hu.

A Cedars-Sinai csapata a SpaceX kapszulájában, és a SpX-25 azonosítójú küldetés keretében küldött fel egy cipősdoboznyi őssejtet az ISS-re. A missziót a NASA finanszírozza az Interesting Engineering szerint.

A sejteket négy héten át fogják vizsgálni, miközben a Földön – vagyis a megszokott körülmények között – is zajlik egy ugyanilyen munka. A sejtek ezután visszakerülnek a földi laboratóriumba, és a két mintacsoport eredményeit összehasonlítják. A szakemberek arra kíváncsiak, van-e – és a számításaik alapján ez így lesz – hatása az űrállomás mikrogravitációs környezetének az őssejtekre, és ha igen, az pontosan miben nyilvánul meg.

A jövőben az őssejtterápiát választó betegeknek a kezeléstől függően rengeteg őssejtre lehet szükségük. Bár a modern technológiák már rendelkezésre állnak, a földi gravitáció következményei még mindig megnehezítik az őssejtekkel való munkát. Ennek oka, hogy a sejteket nagy bioreaktorokban kell keverni, nehogy összeálljanak – a keverés azonban hordoz bizonyos kockázatokat, mivel károsodhat tőle az őssejt.

A kutatók úgy vélik, hogy az űrben elvégzett kísérletek új információkkal szolgálhatnak, és több új terápia kifejlesztését is segíthetik. Ezzel végeredményben még több beteg kaphat segítséget.