A fekete gomba gyors terjedése után fehérgomba-fertőzéses eseteket jelentettek Indiában. Egyelőre négy beteget találtak, akinél kimutatták a legyengült immunrendszerű embereket megtámadó kórokozót. A fehérgomba-fertőzés veszélyesebb, mint a fekete változat, mivel a tüdőt és a test más részeit is érinti, beleértve a körmöket, a bőrt, a gyomrot, a vesét, az agyat, a nemi szerveket és a szájat - derül ki a DNAIndia cikkéből.

Az országszerte növekvő koronavírusos megbetegedések közepette India több államában, köztük Biharban is emelkedik a feketegomba-fertőzéses esetek száma. Az itteni Patnából jelentettek négy esetet a fehér változatról, ráadásul az egyik érintett egy helyi orvos.

Miközben a fehér gomba egyből a tüdőt támadja - a gyanú szerint eleve a lélegeztetőgépekről, oxigénmaszkokról terjedt el Patnában -, addig a feketegomba-fertőzést vagy zygomycosist nevű penészgombák egy csoportja okozza, ami a nyálkahártyákon keresztül fertőz. Ezek a gombák a környezetben élnek, különösen a talajban és a bomló szerves anyagokban, például levelekben, komposztkupacokban vagy korhadt fában, a nem megfelelő higiéniai körülmények okozhatják a megfertőződést. Kezelhető ugyan a betegség gombaellenes intravénás injekcióval, amelyből 3500 rúpiába (14-15 ezer forintba) kerül egy adag, és amelyet naponta kell beadni akár nyolc héten keresztül. Viszont ez sem feltétlenül jelenti a gyógyulást. 

Az indiai gyógyszerfelügyelet idén márciusban engedélyezte a mumbai székhelyű Bharat Serums and Vaccines gyógyszercég számára, hogy a Mucormycosisban szenvedő betegeknél orvosi beavatkozásként gombaellenes gyógyszert - liposzomális amfotericin B-t vagy LAmB-t - alkalmazzon.

A patnai kórház mikrobiológiai főorvosa, S. N. Singh szerint mind a négy fehérgombával fertőzött személynél koronavírus-típusú tünetek jelentkeztek, de nem voltak koronavírusra pozitívak. Singh a portálnak hozzátette, hogy a tüdejükön azonban látszódott a fertőzés, a vizsgálatok után, amikor gombaellenes gyógyszereket kaptak. Az orvos a lapnak megjegyezte, hogy a fekete gombához hasonlóan a fehér gomba is veszélyesebb azok számára, akiknek gyenge az immunrendszerük. A cukorbetegek és azok, akik hosszú ideig szteroidokat szednek, jobban ki vannak téve a fehérgombás-fertőzés veszélyének.

A fehér gomb azokat a koronavírusos betegeket is érinti, akik oxigént kapnak: a gombafertőzés esetükben közvetlenül a tüdejüket támadja. Az orvosok szerint ez a változat a gyermekeket és a nőket is megfertőzi, és a fő oka a leukorrhoeának, vagyis a sárgásfehér váladék távozásának a hüvelyből, amit a köznyelv fehérfolyásnak nevez. Ez a jelenség rendszerint a hüvely vagy a méh fertőződésének vagy olykor a méhnyakban lévő mirigyek túlműködésének a következménye.

A Reuters szerint India csütörtökön 276 110 új koronavírus-fertőzést jelentett, ami valamivel magasabb, mint egy nappal korábban, de jóval alacsonyabb, mint a hónap elején, a második, pusztító hullámban tapasztalt 400 000-es csúcsérték. A teljes esetszám 25,77 millió, ami a világon a második legmagasabb az Egyesült Államok után. A halálesetek száma az éjszaka folyamán 3874-gyel emelkedett, így a teljes szám 287 122-re nőtt.