A Covid okozta "fekete gomba" esetek száma egyre nő a delhi kórházakban - jelentette az India Today. A portál szerint több kórházban is a Covid által kiváltott mucormycosis-esetek számának növekedését tapasztalják.

A mucormycosis egy ismert gombás fertőzés, amelyet a fekete gomba néven is ismernek. Egy erősen rezisztens fertőzés, amely megbetegedést és halálesetet okoz a transzplantáción átesetteknél, intenzív osztályokon és immunhiányos betegeknél. Az Informed leírása szerint a tünetek közé tartozik a fájdalom, láz, és a szemgolyó kidülledésével (proptosis) járó szemüregfertőzés (orbitális cellulitisz). Az orrból genny ürül. Az orrüregeket elválasztó orrsövény, a szájpad, valamint a szemüreget és a melléküregeket határoló csontok elpusztulnak. Az agyállomány betegsége esetén görcsök, beszédnehézségek és részleges bénulás léphet fel.

Manish Munjal, a Sir Ganga Ram Kórház vezető fül-orr-gégésze szerint "ismét emelkedik ennek a Covid-19 által kiváltott veszélyes gombás fertőzéses eseteknek a száma. Az elmúlt két napban hat mucormycosis beteget vettünk fel. Tavaly ez a halálos fertőzés magas halálozási arányt okozott, sok betegnél a látás elvesztésével, az orr és az állkapocscsont eltávolításával járt."

Ajay Swaroop, a kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője szerint a Covid-19 kezelésében alkalmazott szteroidokok, valamint az a tény, hogy sok koronavírusos betegség könnyebben fertőz cukorbetegeket, az egyik oka lehet a fekete gombás esetek számának újbóli emelkedésének. A fertőzés gyakran fordul elő olyan betegeknél, akik felépültek a Covid-19-ből, de olyan társbetegségekkel küzdenek, mint a cukorbetegség, a vese- vagy szívelégtelenség vagy a rák.

"A korai klinikai gyanú esetén az olyan tünetek előfordulásakor, mint az orrdugulás, a szem vagy az arc duzzanata és a fekete kéreg az orrban, azonnal biopsziát kell végezni és a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a gombaellenes terápiát" - mondta Munjal.

A koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed Indiában, a világon itt a legintenzívebb most a kitörés.