Az Európai Központi Bank szerint Európában és az eurózónában tovább nőnek az árak, eközben Horvátország 2023. január elsejétől bevezeti az eurót. A délkelet-európai ország lakosságának zöme elvben támogatja az euróhoz való csatlakozást. A fiatalok többsége pozitív várakozásokkal tekint az euróra, nem gondolják, hogy az euró magasabb inflációt hoz - olvasható a portálon.

A fiataloknak – szüleikkel ellentétben - a közös valuta több munkalehetőséget jelent, és megkönnyíti az utazást. Horvátországban az eurót már most is használják a nagyobb vállalkozások.

"Folyamatban van a nyugdíjrendszer reformja” - árulja el a munkaügyi miniszter. „A jövő évtől magasabb pótlékokat, juttatásokat szeretnénk a családok számára. És a minimálnyugdíjat is emeljük Horvátországban. A reform már átment a horvát parlamenten, a nyugdíjaknak ezt az emelését beterveztük a költségvetésbe."

Az Európai Bizottság szerint Horvátország hiánya és államadóssága egyensúlyban van. Az átlagbér valamivel 1000 euró fölött jár. A munkanélküliség 6-7 százalékos. A nyugdíjak az átlagbér mintegy harmadát teszik ki. Sokan szerint azonban a tervezett nyugdíjemelés kevés lesz.