A haiti-i kormány kérésére az Egyesült Államokból és Kanadából katonai repülőgépeken taktikai- és páncélozottjármű-szállítmányok érkeztek az ország fővárosába, hogy ezzel is támogassák a helyi rendőrséget a fegyveres bandák elleni harcban. A szigetországot vezetni próbáló kormány a múlt héten kért külföldi katonai segítséget, hogy úrrá lehessen az országot megbénító bűnbandákon, tüntetéseken, illetve humanitárius válságon.

A 11 milliós lélekszámú Haitin szűkös forrásokkal és állománnyal, mindössze 12 800 fővel rendelkező rendőrség próbálja fenntartani a rendet.

Az amerikai és a kanadai kormány közös közleménye szerint a haiti kormány által vásárolt, létfontosságú biztonsági felszerelések - köztük taktikai és páncélozott járművek - rendben megérkeztek Port-au-Prince-be. A fővárosban ez a technika segíti majd a bűnözők elleni küzdelemet és a humanitárius segélyek biztonságos célbajuttatását.

A segélyszállítmányok akadozása különösen megnehezíti a kolera terjedésének megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Az ország lakosságának mintegy 40 százaléka alapból nem jut állandóan tiszta vízhez, az ország az egész régió legszegényebbike, ahol a társadalmi és gazdasági helyzetet tovább súlyosbítja most  a magas infláció és a nemzeti valuta leértékelődése is.

Az utcai bandák összecsapásaiban már több százan meghaltak. Az anarchia azután jelentkezett Haitin, hogy 2021-ben merényletben megölték Jovenel Moise-t, az elnököt. Mára júliusában a szigetország több térsége is kikerült a központi kormányzat ellenőrzése alól.

Az ENSZ szerint jelenleg 4,9 millió haiti (a lakosság több mint 40 százaléka) szorul humanitárius segítségre.