Egy azonnali embargó esetében gyorsan alakulnának ki ellátási problémák Magyarországon, de amennyiben 1,5-2,5 év átmeneti időszakot kapnánk az átállásra, még akkor is nagyon jelentős gazdasági áldozatokkal kellene számolni – áll Bókay Márton és Gerlaki Bence, a miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó irodája munkatársainak tanulmányában.

Mint az a Világgazdaságban megjelent véleménycikkben olvasható, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen múlt héten az ukrajnai háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló Európai Parlament ülésen azt mondta, hogy az EU minél hamarabb szeretné megszüntetni az oroszországi kőolajimportot, ideértve a nyers és finomított termékek importját. Az Oroszországgal szembeni kőolajembargónak érdemi negatív gazdasági hatása lenne egyes Uniós tagállamokban, köztük Magyarországon is.

Amennyiben Magyarország, Csehország és Szlovákia teljes mentességet kapna az embargó alól, még akkor is Oroszország európai kőolajexportjának nagy része, közel 90 százaléka blokkolható lenne.

Egy azonnali orosz olajra kivetett embargó jelentősen növelné a Brent árát. Becslések szerint a jelenlegi 110 dollár/hordó árszintről akár 185 dollár/hordó szintre emelkedhetne, vagyis közel 70 százalékos áremelkedés valósulna meg. Oroszország az EU-ba, az Egyesült Királyságba és az USA-ba irányuló teljes olajexportját azonnal elveszítené, ami azt jelenti, hogy a napi 7 millió hordós exportjából 4 millió hordónyit (közel 60 százalékot) veszítene el.

Az árnövekedés mellett Magyarországon gyakorlatilag azonnali ellátási problémák is jelentkeznének. Sem a nyers, sem pedig a finomított kőolaj nem állna megfelelő mennyiségben és elfogadható áron rendelkezésre.

A gazdaságban leállások kezdődhetnének, ami recesszióhoz vezetne.

Felmerült lehetőségként, hogy néhány EU-s ország, közöttük Magyarország is, egy 1,5-2,5 éves átmeneti felkészülési időt kaphatna az embargó bevezetésére. Az átmeneti időszakot megengedő embargó is jelentős áremelkedést okozna a kőolaj világpiaci árában, becslések szerint 130-140 dollár/hordó árszintre emelkedne a Brent árfolyama.

Az átmeneti időszakot megengedő szcenárió hatására is a hazai üzemanyagár-stop intézkedés nehezen lenne fenntartható. Ennek következtében a benzin literenkénti fogyasztói ára 480 forintról egyből 700 forintra, míg a gázolajé 800 forintra emelkedne. Mindez jelentős, több mint 55 százalékos árnövekedést okozna.

Az azonnali olajembargóhoz képest mérsékeltebb, de így is súlyos gazdasági hatást váltana ki Magyarországon egy átmeneti időszakot megengedő olajembargó. Becslések szerint 3,5 százalékponttal fékezheti a növekedést egy ilyen szcenárió. Ez 5 milliárd euro GDP kiesést jelentene. A finomítók és szállítási útvonalak átállításának hozzávetőlegesen 1 milliárd eurós költsége a teljes veszteséget mintegy 6 milliárd euróra növelhetné.