A gazdasági portál szerint az ukrajnai háború és a rubelben fizetés körüli huzavona a következő hónapokra is nagyon magas tőzsdei gázárakat vetít előre.

A tőzsdei árakat pedig teljesen követi a magyar állam gázvételi költsége, így "a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció", mint ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is kimondta pénteki rádióinterjúban.

Áprilisban mintegy 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedő az orosz gázért a tőzsdén (a holland TTF gáztőzsde árához igazodik a magyar-orosz gázszerződés).

Az így beszerzett gázt aztán mintegy 82 forintért értékesíthette az állami cég a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében. Ezek miatt - ha más tételeket figyelmen kívül hagyunk - a Portfolio.hu számítása szerint köbméterenként 234 forintos vesztesége keletkezhetett az állami vállalatnak.

A magyarok fizetik a rezsicsökkentést

A GKI Gazdaságkutató korábbi számítása szerint a kormányzati "rezsicsökkentés" fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, ami családonként 320 ezer forintot jelent, amit az államnak, azaz az adófizetőknek kell állniuk. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban szintén 1300 milliárd forintos plusz teherről beszélt a kormányinfón.

A magyar energiahivatal márciusi fogyasztási adatai azt mutatják, hogy a magyarok nem spóroltak az energiával, nagyon nem érdekli őket a világszerte kibontakozó energiaválság.