Gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban ismét jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma - írta a napilap.  A Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozó írás szerint a júniusi forgalom meghaladta a 48 milliárd forintot, ami az előző hónappal összevetve 3 milliárd forintos ugrás, éves szinten pedig 9 százalékos a bővülés.

Az elemzés szerint a gyógyszerforgalom minden megyében nőtt havi és éves szinten is. Az előző hónap óta a legjobban Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Vas megyében ugrott meg a gyógyszerköltés, éves összevetésben pedig Pest megyében és a fővárosban, egyaránt 11,6 százalékos emelkedéssel. A legvisszafogottabb költést Tolna és Zala megyében mérték.

A betegek a legtöbbet tápcsatorna- és anyagcsere-kezelésre, valamint daganatellenes szerekre költöttek. Jelentősen, 26,6 százalékkal nőtt a szezonális parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek eladása, ez utóbbiakat a kisállatok kullancs- és bolhacsípésének megakadályozására vásárolják.

Az átlagon felüli tavasz eleji gyógyszervásárlások miatt ideiglenesen megnőttek a lakosságnál felgyűlt készletek, az elmúlt hónapokban ennek a hatása mutatkozott meg. Bár a "koronavírus második évében" is jelentkeznek felhalmozási ciklusok, de ezek mértéke az idén már jóval kisebb a tavalyinál, amikor márciusban 59 milliárd forintos volt a patikákban a gyógyszerforgalom.