A prímet Nyugaton Franciaország viszi, ahol a 2017-es elnökválasztásra készülő jelöltek igyekeznek egymásra licitálni a Brüsszel-ellenességben. Sorra hangzanak el az ígéretek, röpködnek az EU-ellenes jelszavak, Franciaországban és némely más országban megjelentek a németellenes lózungok is. A vége az lesz, hogy a nagyjából egy időben sorra kerülő európai választásokon olyan embereket választanak meg, akiknek ígéretei tökéletes ellentétben állnak a többi megválasztott ígéreteivel. Így megnyílhat Pandóra szelencéje - idézte a lap az egyik francia elemzőt, Sylvie Goulard-t.

Az újság szerint az európai értékeket megkérdőjelező jelszavak Hollandiában, Ausztriában és Olaszországban is egyre sűrűbben hangzanak el, míg keletebbre, Magyarországon és Lengyelországban pedig az EU-n belüli ellenforradalom készül.

Ha azt akarjuk, hogy az EU túlélje a válságot és biztonságos hely maradjon, meg kell reformálni a szervezetet - idézte a Financial Times az Európai Bizottság jogköreinek megkurtítását szorgalmazó Beata Szydlo lengyel kormányfőt. Bár a lap által megszólaltatott szakértők szerint a populista ígéretek többségéből nem lesz semmi, hosszabb távon veszélybe kerülhet az EU működése, ha a populisták támadásai miatt a közösségi intézmények helyett a nemzeti kormányok válnak az integrációs szervezet központi elemévé - olvasható a hvg.hu beszámolójában.