Bár tavaly Szlovákia gazdasága még 3 százalék körüli növekedést produkált, a döntően hazai piacra dolgozó kis- és középvállalkozások már erőteljesen megérezték a megrendelések és a belső fogyasztás visszaesését. A szlovák statisztikai hivatal friss adatai szerint 2011-ben összesen 7361 kkv szűnt meg, ami hatszorosa a válság mélypontjának számító 2009-es év adatának.

A tavalyi zuhanást idén további cégbezárások követhetik, hiszen a gazdasági növekedés 2012-ben legfeljebb 1-1,5 százalékra tehető. Év végén közel 307 ezer kis- és középvállalkozást tartottak számon az országban, vagyis a tavaly felszámolt vállalkozások aránya 2,5 százalékra tehető, azonban egyes ágazatokban különösen súlyos volt a helyzet. A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerint leginkább a szolgáltatások, a javító- és szerelőmunkák kategóriájában, a textil- és ruházati ágazatban, valamint az élelmiszeriparban volt leginkább érezhető a cégbezárási hullám.

A munkanéküliség is csúcson

Az UPSVAR munkaügyi központ hétfőn publikált adatai szerint novemberben 13,33 százalék, 2010. decemberben 12,46 százalék volt a munkanélküliség. A munkát keresők száma 362 428 főt tett ki tavaly decemberben az 5,5 milliós országban.

A pénzügyminisztérium és a nemzeti bank szerint a foglalkoztatási helyzet javulására nemigen lehet számítani a közeljövőben a gazdasági növekedés ütemének lassulása miatt.

Egyes elemzők azt sem zárják ki, hogy a munkanélküliség az idén meghaladja a 14 százalékot is.