Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök június 14-én délután megállapodott Dominic Grieve-vel, a kormányzó toryk EU-párti "rebellis" csoportját vezető képviselővel, hogy a parlament egy törvénymódosítás elfogadásával jogot kap a kormány brexitről kötött megállapodásának felülbírálatára, majd miniszterek még aznap este megváltoztatták a módosító indítvány szövegét. Grieve nem talált jobb szót erre, mint hogy arcul csapták őt és kollégáit - derült ki a BBC cikkéből.

Az eredeti egyezség úgy szólt, hogy a brit kilépésről szóló törvényben lesz egy passzus, amely kimondja, hogy akármilyen válási megállapodásra is jut a londoni kormány az EU-val 2019 februárjáig (ha egyáltalán ki tud alkudni valamit), a parlament szavazhat arról, elfogadja-e annak tartalmát vagy más egyezség megkötésére utasítja a kormányt. A miniszterek ezt úgy változtatták meg, hogy a törvényhozás tudomásul veheti, a jövő év elejére kialakult helyzetet.

Egyesek kiborultak, mások tapsolnak

Grieve és a többi hozzá hasonlóan gondolkodó konzervatív parlamenti képviselő a BBC értesülése szerint kiborult. Azt tervezik, hogy amikor a törvény - megjárva a felsőházat - ismét visszatér az alsóház elé, nagy politkai csatát indítanak. Már a hétfői felsőházi vitára is be fogják terjeszteni a csütörtök délutáni megállapodás szövegét a kormány csütörtök esti változata mellé, aztán ha átmegy, ha nem, napirendre vetetik az újabb alsóházi vitában.

Eközben a kemény brexit pártján álló konzervatív honatyák elégedettek a helyzettel. Úgy gondolják, hogy az utolsó utáni pillanatban elfogadott változtatás May magabiztosságát mutatja. Ők egyébként attól tartanak, hogy ha a parlamenté lenne az utolsó szó, akkor a puha brexit, a kvázi EU-tagság forgatókönyve győzne, mert ezt támogatják többen a képviselők közül.

Az ellenzék nevében Keir Starmer, a Munkáspárt árnyék brexitügyi minisztere azt mondta, hogy a kormány elképzelése egyszerűen nem elég jó. A csütörtök esti változtatással egyszerűen elvették a törvényhozástól a brexit ügyében az érdemi beleszólás lehetőségét. Más szóval úgy tűnik, az ellenzék legnagyobb pártja kész ezt leszavazni.

Újabb kör kezdődhet vagy nem

Az EU-párti toryk újabb egyeztetést akarnak, hogy elkerüljék az elmúlt napok kaotikus vitáinak megismétlődését, ám a kormány nem sok hajlandóságot mutat erre (legalábbis a péntek délutáni állapot szerint). A Bloomberg információi szerint abban bíznak, hogy az Európa-barát konzervatív képviselők egy része meggondolja magát és mégis a kormány álláspontja mellett teszi majd le a voksát, biztosítva a parlamenti többséget annak elfogadásához.

A miniszterelnök gyakorlatilag folytatta eddig követett halogató politikáját, ám ebből egyre inkább kifogy a szusz. Az óra egyre hangosabban ketyeg. A szigetországnak és az EU-nak négy hónapon belül meg kellene állapodnia a brexit feltételeiről, mert a kilépés 2019. március végi időpontjáig az EU 27 tagállama parlamentjeinek is szavazniuk kellene arról.

Horrorfilmet látnak Brüsszelben

Brüsszelben egyre nagyobb elképedéssel követik az eseményeket. A britek korábban abban bíztak, hogy az EU-tagállamok megosztottak lesznek a válás feltételeivel kapcsolatban attól függően, milyen mély kapcsolatokat ápolnak Nagy-Britanniával, ám ehelyett a brit kormánypártban alakult ki feloldhatatlan ellentét. A helyzetet jellemzi, hogy ha May lelépne színről, például pártján belüli bizalmi szavazással megbuktatnák, az sem hozna változást, mert nem változtatna a parlamenti matekon.

Az Európai Unió "fővárosában" dolgozó tisztviselők bizalmas háttérbeszélgetéseken arról tájékoztatták a Bloomberg újságíróit, hogy úgy látják: szükség lehet a kilépés menetrendjében módosításra. Magyarán lehet, hogy ki kellene tolni a válás 2019. március 29-ei határidejét. Ezt 2017. március végén jelölte ki a londoni kormány, amikor hivatalosan bejelentette a szigetország kilépési szándékát elindítva a válás előkészítésére az európai alapszerződésben biztosított kétéves időkeretet.

A kép forrása: Shutterstock/Sergey Nivens