Miközben a törvényhozók megkezdik az Öböl-menti állam által a parlamenten belül folytatott lobbitevékenység mértékének vizsgálatát, a plenáris ülés csütörtökön támogatta azt az állásfoglalást, amely Leïla Chaibi francia baloldali törvényhozó módosító indítványát tartalmazta, amely a jogalkotási munka szüneteltetésére és a Dohába tervezett európai parlamenti képviselői látogatások lemondására kötelezi a képviselőket - számolt be róla a Politico.

Az állásfoglalás szerint a Parlament felfüggeszti a Katarral kapcsolatos jogalkotási aktákkal kapcsolatos minden munkát mindaddig, amíg a vádakat megerősítik, vagy elutasítják.

A légitársaságokra ez egyelőre nem vonatkozik

A parlamenti döntésnek azonban - legalábbis a légitársaságok számára - kevés kézzelfogható hatása lesz, mivel a Katarral kötött "open skies" megállapodás már érvényben van. A képviselők csak akkor kapnak végleges jóváhagyást, ha minden tagállam ratifikálta a 2021-ben aláírt megállapodást. Eddig csak hat ország tette ezt meg: Ausztria, Lettország, Görögország, Írország, Észtország és a Cseh Köztársaság.

Egy uniós tisztviselő szerint akár egy évtized is eltelhet, mire a jogszabály visszakerül a parlament elé, így ez valószínűleg nem történik meg a korrupciós botránnyal kapcsolatos vizsgálatok lezárása előtt.

A strasbourgi képviselők eredetileg úgy tervezték, a héten szavaznak arról, hogy Katar és Kuvait állampolgárai 90 napra vízum nélkül utazhassanak az Unióba. A plenáris szavazás után az EP közlekedési bizottságának elnöke, a francia zöldpárti Karima Delli azt mondta, hogy aktív szerepet szeretne vállalni bármilyen vizsgálatban, amelynek "fényt kell derítenie a jogalkotási munka átláthatóságára, különösen a Katarral kötött légi megállapodással kapcsolatban".