Az Európai Parlament a napokban elfogadta az uniós nemzetgazdaságok külső chip ellátásától való függését ellensúlyozni hivatott terveket.

Preventív válságkezelés

A szabályozás célja, hogy a termelés és az innováció fellendítésével, valamint a hiány elleni válságkezelési mechanizmus bevezetésével emeljék az EU chip önellátásának arányát. Az EU a célok elérése érdekében több mint 3 milliárd eurót biztosítana a fejlesztésekre. A magyar kormány is a terület megerősítésén dolgozik.

Jelenleg Európa részesedése a félvezetők és chipek globális gyártási kapacitásából 10 százalék alatt van. A cél, hogy ez az arány 20 százalékára emelkedjen a jövőben.

A chipek a kulcsfontosságú ipari értékláncok stratégiai eszközei, és elengedhetetlenek szinte az összes elektronikai eszköz gyártásához, így kiemelten nagy a jelentőségük.

Jelenleg Tajvan rendelkezik a világ legnagyobb chipgyártó kapacitásával, ám az egyre sokasodó globális kihívások miatt többször sérültek az ellátási láncok, és ennek veszélye a jövőben is jelentős.

Emiatt kell megerősíteni Európát a kritikusnak nevezhető területen. 

 

Az akkugyárak után a magyar kormány beszáll a chip-bizniszbe

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint a hazai chiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása már középtávon kiépíthető. Bővebben --->

Az új, bevezetendő intézkedéseken keresztül az Európai Bizottság értékelné az EU chipellátását fenyegető kockázatokat. A tagállamok mutatói alapján készülő előrejelzések alapján idejekorán az egész EU-ra kiterjedő hiányra figyelmeztető riasztást adhatnak ki. Ez a mechanizmus lehetővé tenné a Bizottság számára, hogy sürgősségi intézkedéseket hajtson végre a hiányok elkerülése érdekében. Az Európai Parlamentben a jogszabályt 587 szavazattal 10 ellenében, 38 tartózkodás mellett fogadták el. Ahhoz, hogy jogerőre emelkedjen a terv, még az uniós szakminiszterek ülésén a Miniszterek Tanácsában kell jóváhagyást kapnia.

 

Durvul a chipháború: korlátozza a gallium és germánium kivitelét Kína, felkészülnek a ritkaföldfémek

Kilőttek egyes kínai fémipari vállalatok részvényei, miután Peking hirtelen bejelentette: augusztus 1-től korlátozza a gallium- és germánium-termékek kivitelét, amelyeket nagy sebességű számítógépes chipekben, elektromos járművekben (EV-kben) és optikai kábelekben is használnak. Bővebben --->