“Magyarország a NATO lojális tagja, de a magyar érdek az ukrán-orosz konfliktusokban a kérdés békés, tárgyalásos rendezése. Magyarországnak az a jó, ha keleti határszakaszon béke van és nem fegyveres konfliktus. Ezért mindig segíteni fogjuk a vitás kérdések tárgyalásos rendezését” - ezt válaszolta az atv.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya arra a kérdésre, hogy folynak-e tárgyalások az Egyesült Államokkal arról, hogy adott esetben körülbelül ezer fős katonai egységeket fogadnánk, még mielőtt Oroszország esetlegesen megszállná Ukrajnát. 

A CNN szerdai híradása alapján kétoldalú tárgyalások folynak az Egyesült Államok és kelet-európai NATO-szövetségesei, többek között Magyarország között arról, hogy nagyjából ezerfős katonai egységeket fogadjanak.

A csapatok kihelyezését más országok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kezdeményezte. A hvg.hu tegnap azt írta, minisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy “egyelőre ugyan nem érkeznek katonák, de valóban zajlanak a tárgyalások, és a helyzet akár 24 órán belül is változhat”.

Joe Biden amerikai elnök kedden elmondta: időtakarékosságból 8500 amerikai katona hamarabb is elindulhat Európa felé, pláne azért, mert a keleti NATO-tagállamoknak „van miért aggódniuk “.