Az unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus jelentése szerint az Európát perzselő augusztusi hőhullám, valamint az elhúzódó száraz időjárási körülmények együttesen fokozták a bozót- és erdőtüzek kialakulásának veszélyét, főként Délnyugat-Franciaország és az Ibériai-félsziget több régiójában.

A Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az erdő- és bozóttüzek a nyári hónapokban - június 4. és szeptember 3. között - összesen 508 260 hektárt égettek fel Európában, szemben a 2006 és 2021 között feljegyzett 215 548 hektáros átlaggal. Az év elejétől szeptember 3-ig tartó időszakban leégett európai erdőterületek több mint 750 ezer hektárt tesznek ki, amíg ez az arány 2006 és 2021 között alig haladta meg átlagosan a 260 ezer hektárt.

Óriási a légszennyezés

A Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) globális tűzeset-asszimilációs rendszerének (GFAS) adatai szerint idén jelentősen növekedett az erdő- és bozóttüzekből származó füstkibocsátás, a széngázok felszabadulása és a szálló por mennyisége. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban az erdő- és bozóttüzek mintegy 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami 2007 óta a legmagasabb szint - írták.

Az adatok azt mutatják, hogy 2003 óta Franciaországban és Spanyolországban jegyezték fel idén június és augusztus között a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást Európában. Mint megjegyezték, Európa más régióiban, köztük Szlovéniában, Csehországban, Magyarországon és Németországban is jelentős erdőtüzek voltak. Németországban a felégett terület 4293 hektárt tett ki, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros legnagyobb átlagos területnek - tette hozzá jelentésében az Európai Bizottság.