Az elmúlt évek lendületes fejlődése után váratlanul megtorpant a romániai kerékpárpiac. Az első félévben 5-6 százalékkal estek vissza az eladások, írja a Maszol a Ziarul Financiarra hivatkozva. „Annak ellenére, hogy a romániai és az európai biciklipiacra vonatkozó előző évi előrejelzések pozitívak voltak, a vásárlók részéről csökkent a kereslet” – nyilatkozták az első számú hazai gyártó, az Eurosport DHS képviselői.

A tavalyi kifejezetten jó év volt, az Eurosport GHS bevételei 16 százalékkal nőttek, 334 millió lejről 388 millióra, ami hűen tükrözi a piac egészén játszódó folyamatokat.

„A legnagyobb problémát Romániában éppúgy, mint európai szinten, (…) a készletek túltelítődése jelentette, tekintettel a járvány éveinek keresletére és az értékesítési előrejelzésekre. Ugyanakkor jelentősen megnőttek az alkatrészek árai 2022-ben, aminek az oka az alapanyagok drágulása” – derül ki a vállalat tájékoztatásából. Mindezek hatására sok kereskedő lemondta a 2021-es rendelések egy részét.

Erdély bicikli nagyhatalom

A szakemberek szerint a kereslet visszaesése ideiglenes tünet, s 2023-ban a piac növekedésére számítanak. Románia tavaly az Európai Unió második legnagyobb bicikligyártója volt. A 2021-es termelés 2,5 millió kerékpárt tett ki, aminek a zömét exportálták. A romániai bicikligyártás Erdélyben összpontosul, a legnagyobb üzemek Temesváron, Déván és Resicabányán működnek.