Beigazolódott az, amit korábban az erdélyi sajtó is megírt, hogy Romániában telepedhet meg az Oroszországból kivonuló Nokian Tyres - írja a Maszol. A finn vállalat bejelentette, hogy Nagyváradon épít üzemet. Közép-Európa fontos piac a számunkra, a beruházás pedig a piac iránti elkötelezettségünk bizonyítéka - mondta a cég illetékes vezetője.

Az új helyszín közel van az ügyfeleinkhez. Negyvennél több helyszín alapos, több tényező alapján történő elemzését követően - mint például a rendelkezésre álló képzett munkaerő, a logisztikai előnyök és a stabil üzleti környezet – világossá vált, hogy az új gyár számára Nagyvárad a legjobb választás.

A világ egyik vezető gumiabroncs gyártójának számító cég környezetbarát, karbonsemleges gyárat kíván építeni Nagyváradon. A beruházás becsült értéke 650 millió euró (265 milliárd forint, egy Puskás stadion árának nagyságrendjébe tartozó összeg). Azt, hogy mekkora projekt ez, jól érzékelteti, hogy az elmúlt tíz évben Romániában nem hajtottak végre 500 millió eurót meghaladó értékű zöldmezős beruházást.

Nagyon nagy gyár

Az üzem termelési kapacitása évi hatmillió abroncs lesz, amivel 500 embernek ad majd munkát. A gyárat a város délkeleti határában, a 2-es CET-ként, nagyrészt már lebontott egykori hőerőmű helyén fogják felépíteni. A munkálatok jövőre kezdődnek, a próbaüzem pedig 2024 végén indul. A kereskedelmi célú termelés megkezdését 2025 elejére tervezik.

A Nokian Tyres a közelmúltban adta el 400 millió euróért oroszországi üzemét, ahol évi 17 millió gumit gyártottak. A vállalat a nagyváradi beruházás mellett egy ázsiait is tervez, s a finnországi és az amerikai gyárai termelési kapacitásának a növelésével pótolná az oroszországi kiesését.