"Az orosz nukleáris erők riadókészültségének emelése csontig hatoló fejlemény. A nukleáris konfliktus veszélye, amely egykor elképzelhetetlen volt, most ismét a lehetőségek között van" - mondta António Guterres az Axios szerint.

Még február 27-én rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország hadseregének nukleáris elrettentő erejének magas készültségbe helyezését, válaszul a NATO-országok agresszív nyilatkozataira. Azóta semmilyen atomfegyvert nem vetettek be, az orosz nukleáris erők is távol maradtak a háborútól.

Az ENSZ-főtitkár felszólította a harcoló feleket, hogy az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságáért mindent tegyenek meg. Figyelmeztetett amiatt is, hogy több atomerőművet megtámadtak az orosz katonák.

Guterres elmondta, hogy "szoros kapcsolatot" tart fenn több országgal, köztük Kínával, Franciaországgal, Németországgal, Indiával, Izraellel és Törökországgal, hogy megvitassák a háború befejezését célzó közvetítési erőfeszítéseket.

Az ENSZ vezetője azt is bejelentette, hogy a szervezet további 40 millió dollárt különít el a központi sürgősségi alapból humanitárius segélyként Ukrajnának.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.