A lap emlékeztetett arra, hogy a genfi leszerelési konferencián kedden lejátszott videóüzenetében Lavrov azt mondta: elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van. Azt hangoztatta, hogy az amerikai atomfegyverek európai állomásoztatása megsérti az atomsorompó-szerződést. Sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba, valamint a kapcsolódó európai infrastruktúra megsemmisítését.

Lavrov azt is leszögezte: Oroszország elkötelezettje annak, hogy megakadályozzák a tömegpusztító fegyverek elterjedését, és mindent elkövet annak érdekében, hogy ilyen fegyverek ne jelenjenek meg Ukrajnában. Azzal vádolta meg Kijevet, hogy atomfegyver beszerzésére törekszik - írja az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már vasárnap bejelentette, hogy a nyugati országok "barátságtalan lépései" miatt különleges készültségbe helyezi a nukleáris elrettentő erőket. Putyin még az Ukrajna elleni támadás múlt csütörtöki megindítása előtt jelezte: soha nem látott következményekkel szembesülhetnek azok, akik beavatkoznak a konfliktusba.

Lavrov szerdán arról is beszélt, hogy Moszkva készen áll a béketárgyalások második fordulójára, de szerinte Kijev az Egyesült Államok kérésére szándékosan késlelteti a folyamatot. A második fordulót a tervek szerint szerda este tartják a fehérorosz-lengyel határ közelében. A megegyezésre tett diplomáciai kísérletek a hétfői első fordulóban nem vezettek eredményre.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.