Az Európai Egészségügyi Unió (EHU) kiépítésének célja, hogy hatékonyabban reagálhassunk a jövőbeli veszélyekre - írja a pozsonyi Új Szó, amely az új intézményben rejlő lehetőségeket elemzi. Az EHU rendkívül érzékeny kérdés, mivel a legtöbb uniós tagállam évekig harcolt ellene. Én is azok közé tartoztam, akik örültek annak, hogy az egészségügyben rendelkezhetünk némi autonómiával. Azonban átgondoltam a véleményemet, és úgy vélem, hogy az Európai Bizottságnak (EB) nagyobb befolyást kell gyakorolnia az egészségügyre – mondta Martin Smatana.

Az elemző méltatta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) munkáját is a világjárvány elleni küzdelemben. Mind az EMA, mind az ECDC nagyon jól végzi a munkáját. Ha nem lenne az Európai Gyógyszerügynökség, el sem tudom képzelni, mivel oltanánk ma... Az ECDC felügyelte az összes intézkedést, elvégezte a felülvizsgálatokat, a koncepciókat és a tanulmányokat, amelyekből a mi szakértői konzorciumunk is merített.

Smatana azt is elárulta, hogy mi vár ránk a koronavírus után. Az elemző azt jósolja, hogy a koronavírus-járvány után Európának valószínűleg a civilizációs betegségek, például a cukorbetegség a magas vérnyomás és a rák nagy hullámával kell majd szembe néznie.