Az enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére az eddig javasolt szereken túl acetilcisztein tartalmú készítményeket is javasol a háziorvosoknak egy 2021. december 28-án kiküldött miniszteri utasítás.

Ezek a szerek könnyen elérhetők recept nélkül a patikákban: az acetilcisztein hatóanyag a légzőrendszeri betegségek enyhítésére szolgáló, a tévé -és rádióreklámokból is jól ismert, hurutos köhögés elleni készítményekben található meg.

Hogyan hat az acetilcisztein? -Kutatások bizonyítják, hogy az acetilcisztein növeli a szervezet antioxidáns kapacitását, ezáltal óvja a tüdősejteket, akadályozza a vírus szaporodását, és elnyomja a gyulladást elősegítő citokinek működését.

Azok a kórházban ápolt koronavírusos betegek, akik acetilcisztein tartalmú készítményeket kaptak a kezelésük alatt hamarabb hagyhatták el a kórházat, mint azok, akik nem kaptak ilyen hatóanyagú szereket.

Melyek ezek a recept nélkül elérhető készítmények?

A koronavírus tüneteit enyhítő acetilcisztein hatóanyagú készítmények számos termékformában és különböző hatáserősségben vannak forgalomban. Az erre vonatkozó lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjának gyógyszeradatbázisában a hatóanyagra és az „orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek”-re szűrve érhető el.