Negyvenezer fölé emelkedett a Törökországban és Szíriában történt 7,8-as erősségű földrengés áldozatainak száma. A mentésben több ezren vettek részt, több magyar egység is segítette a munkát.

Szinte kártyavárként dőltek össze az épületek a legtöbb helyen. Erdogan elnök korábban még próbált védekezni, hogy egy ilyen mértékű természeti csapásra nem lehet felkészülni, azonban a hatóságok azóta több száz kivitelező ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Ez a mi problémánk Törökországban: ebben az országban bárki, akinek földje van, dönthet úgy, hogy építkezik – egy hentes, egy gazdálkodó, egy szakács

– mondta egy építészmérnök, aki neve elhallgatását kérte, mert fél a kormány megtorlásától.

Volt azonban egy török város, Erzin, ahol nemcsak, hogy halottról nem érkezett hír, de egy épület sem dőlt össze

– írja a The New York Times. Néhány összetört buszmegállón, valamint a mecset leomlott tetején kívül semmi más nem emlékeztet arra, hogy földrengés volt.

A kisváros egyébként Hatay tartományban található, ahol a legnagyobb károkról számoltak be. Erzin mindössze 80 kilométerre található a földrengés epicentrumától.

Nálunk évek óta semmilyen formában nem volt engedélyezett az illegális építkezés

– idézi az amerikai lap Okkes Elmasoglu polgármestert.

Minden építési szabályt szigorúan betartat, ha valaki mégsem tartja be az előírásokat, akkor le is bontják az épületet – tette hozzá.

Bár a polgármester hősnek minősítette magát, aki megállította a gonosz kivitelezőket, egy geomorfológus szerint a talaj miatt nem okozott komolyabb pusztítást a rengés.

Erzin a környező településekkel ellentétben magasabban fekszik és kemény kőzetekből álló talajra épült, amely a rengés hullámai és az ingatlanszerkezetek között egyfajta lengéscsillapítóként működik – húzta alá Omer Emre geomorfológus.