Az emelkedő áraktól és a kifogyó áruktól tartva a csehek belekezdtek a karácsonyi bevásárlásba - idézi az online értékesítési adatokat a Radio Praha. A csehországi online áruházak és boltok arról számoltak be, hogy szeptember közepén nőtt a forgalmuk, és a pörgés azóta is tart. A legkeresettebb termékek természetesen a gyermekjátékok.

Az elmúlt években arra rendezkedtünk be, hogy a legnagyobb forgalmat december második és harmadik hete hozza, ám most szeptember óta azt tapasztaljuk, hogy a vevők az év végére tervezve többet vásárolnak - mondta a hírportálnak Pavla Hobíková, az ország legnagyobb online áruháza, a Mall.cz szóvivője.

A másik nagy piaci szereplő, az Alza képviseletében Daniela Chovancová szóvivő hasonló tapasztalatokról számolt be. Úgy érzékelik, hogy a tipikus karácsonyi termékek iránt nőtt meg a kereslet, a játékok mellett, a szépészeti termékeket, a kozmetikumokat és az ékszereket keresik a vevők.

Biztosíthatjuk a fogyasztókat arról, hogy kellően feltöltöttük a raktárainkat, így nem várható nagyobb hiány a termékekből karácsony előtt - mondta Aneta Turnovská, a Globus szupermarketlánc képviseletében. Ugyanezt a tájékoztatást adta az ottani Tesco is. Ennél a vállalatnál továbbra is fekete péntek környékére, illetve december elejére-közepére várják a legnagyobb pörgést.