Adrej Babis cseh miniszterelnök Japánban lobbizott azért, hogy a Toyota bővítse a csehországi Kolinban lévő gyárát - vette át a Radio Praha a Hospodarske Noviny hírét. A japán autógyártó jelenleg az Aygo miniautókat gyártja a kollini üzemben, amely képes képes akár évei 330 ezer autó előállítására is, szóval elég nagy.

A cég ugyan jelenleg a Peugeot-val és a Citroënnel osztozik a gyártóbázison (amelyek azonos alapokon, más karosszériával szintén törpeautókat gyártanak), ám 2021-től a Toyota teljesen át fogja venni a gyárat. Babis azzal érvel a japánoknak, hogy országának igen szép autóipari hagyományai vannak, ezért Csehország a legjobb hely, ahol bővíthetik a termelésüket.

Várakozásik szerint a brexit miatt a Toyota eleve a kontinensen keres lehetőséget a terjeszkedésre, így jó ötletnek látszik, hogy időben megkezdték a lobbizást. A cseh kormányfő abban bízik, hogy hidrogén meghajtású autók készülhetnek Kolinban, ami lendületet adhat a hidrogén alapú közlekedés kiépülésének egész Csehországban.